Raipe Helminen kannustaa lapsia harrastamaan monipuolisesti

HölkynHölkyn-lehden erikoishaastattelussa kiekkolegenda Raimo ”Raipe” Helminen vastaa nyt maailman ensimmäiseen yhteisöllisesti toteutettuun syvähaastatteluun. Osa kysymyksistä on lasten laatimia.

Olet Helmeri Hessunpoika -kirjan suojelija ja lainasit päähenkilölle omaa vanhaa pelipaitaasi jääkiekon lajikokeiluun. Hienoja tekoja molemmat! Miten muuten kannustaisit Helmeriä, jolle oman lajin löytäminen ei ole ihan helppoa?

– Älä lannistu Helmeri, kyllä se itselle mukava laji löytyy, kun vain rohkeasti kokeilee. Lapsena voi hyvin harrastaa useampaakin lajia samaan aikaan. Ei tarvitse vielä niin vakavissaan valita vain yhtä. Erikoistua ehtii myöhemminkin, jos se hyvältä tuntuu. Itsekin pelasin jääkiekon ohella jalkapalloa 15-vuotiaaksi asti ihan SM-tasolla.

Olet saavuttanut jääkiekkoilijana lähes kaiken, mitä kuvitella voi. Pelasit ammattilaisena 26 vuotta, koit kuudet olympialaiset, voitit MM-kultaa, sekä Ilveksen pelinumerosi että maajoukkuenumerosi on jäädytetty. Nykyisin valmennat Jokereita. Kumpi on vaikeampaa: pelaaminen vai valmentaminen?

– Valmentaminen. Valmentajana ei tule koskaan valmiiksi, aina voisi kehittyä paremmaksi. Omaan pitkään peliuraan mahtui valtavan paljon unohtumattomia muistoja, mutta kaikkein hienoin muisto on silti ehdottomasti vuoden 1995 MM-kulta Tukholman kisoista.

Mikä on joukkuepelissä sinusta parasta ja tärkeintä?

 – Kaverit ja yhteispeli. Yhdessä tekeminen on tärkeää – yksin ei voi sooloilla. On mahtavaa iloita yhdessä onnistumisista, mutta myös oppia kohtaamaan pettymyksiä. Joukkueesta moni saa elinikäisiä ystäviä.

Siirrymme haastattelun äärimmäisen jännittävään yhteisölliseen osaan. Merkityskirjojen lukijat ovat lähettäneet HölkynHölkyn-lehden toimitukselle seuraavat kiperät kysymykset.

Eemil 7 v. kysyy: Olisitko koskaan halunnut olla maalivahti?

– Maalien tekeminen on niin mukavaa, että pakko tunnustaa, että maalivahdin hommat eivät ole koskaan houkutelleet. Mutta tosi tärkeä homma se on joukkueessa, ja vaatii paljon lahjakkuutta.

Hermanni Heikinpoika 10 v. kysyy: Mikä on lempi-NHL-seurasi?

– New York Rangers. Ehkä siksi, että sieltä alkoi omakin NHL-urani kesällä 1984. Amerikassa olen edustanut myös Minnesota North Starsia ja New York Islandersia, ja Ruotsissa Malmötä. Suomessa olen pelannut aina Tampereen Ilveksessä. NHL-pelejä tulee seurattua SM-liigan ja KHL:n lisäksi edelleen tiiviisti. On hienoa, että siellä pelaa paljon nuoria suomalaislahjakkuuksia.

Henrikki Heikinpoika 8 v. tahtoisi tietää, että onko sinulle tehty luistimiin koskaan teippipränkkiä (eli pilaa, jossa luistimen terään laitetaan teippiä) tai muita kepposia?

– On tehty kaikenlaisia kepposia. Silloin kun vielä pelattiin puumailoilla, yksi klassikkokepponen oli mailan sahaaminen siististi lähes poikki. Sitten erkkaa päälle, ja kun syöttö tuli mailaan, niin sehän napsahti poikki.

Paula Tuomontytär 38 v. kysyy: Mitä jääkiekko on opettanut sinulle?

– Oikeastaan ihan kaikkea. Nöyryyttä ja yhdessä tekemistä kaikkein eniten. Jääkiekon oppeja olen voinut hyödyntää muuhunkin elämään. Myös yrittäjyydessä ja urheilussa on paljon samaa: aina pitää tehdä parhaansa. Ja hyvät pelikaverit ovat kaikki kaikessa.

10-vuotias Lauri miettii, että vieläköhän legendalla luistin liikkuu, ja Mici pohtii, onko sihti tallella. Mitenkäs on asioiden laita?

– Sihti on tallella, mutta vauhti on hiipunut aika lailla. Toki luistin liikkuu valmentajallakin, mutta hitaammin.

Vielä yksi tärkeä kysymys. Tiesitkö, että myös Merkityskirjojen esikoisteoksessa seikkailee Raipe? Se on tosin kovin karvainen ja harrastaa ihan eri lajia kuin sinä.

– Tiesin. Kirjan tekijät Tellu ja Anna lähettivät Helga Hidalmiinan minulle viime vuonna joululahjaksi, kun kirja oli valmistunut. Kirja oli minusta upea. Siksi halusin lähteä lasten liikuntaharrastuksia tukevan Merkityskirjan ja Helmerin suojelijaksi.

Kiitos Raipe mahtavasta haastattelusta ja tuestasi Merkityskirjojen suojelijana!

– Kiitos. Muistakaa kaikki liikkua – ja lukea!

Oman Helmeri Hessunpoika -kirjasi voit tilata helposti Merkityskirjojen verkkokaupasta hintaan 25 euroa + postikulut

Katso myös Raipen videotervehdys julkkariväelle Kätevä ja Tekevä -messuilla 3.11.2018:

Merkityskuvittaja Anna Aalto (vas.) ja Merkityskirjoittaja Terhi Kangas (oik.) tapasivat Helmeri Hessunpojan suojelija Raipe Helmisen lokakuussa 2018 Hartwall Areenalla.
Kuva: Timo Saarinen, Mirai-Image