Helga ja Helmeri ilmastoagentteina2021-02-03T08:34:34+02:00

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan joukkoluovuus

1. Hovilaisen perheen elävät esikuvat

Hovilaisen serkkuperheen jäsenet ovat saaneet nimensä ja ulkonäkönsä aivan oikealta lahtelaisperheeltä. Julkaisimme keväällä 2020 etsintäkuulutuksen, jossa perhemuotoa tai kokoonpanoa ei ennalta rajattu, mutta tarinan kannalta oleellista oli, että ainakin yksi lapsista olisi jo hieman isompi, noin 5-6-luokkalainen ja joku häntä pienempi. Kenenkään perheenjäsenen sukupuolella ei ollut tarinan kannalta merkitystä, joten valintakriteereitä ei sen suhteen asetettu.

Kirjaan päässyt perhe arvottiin kaikkien hakukriteerit täyttävien keskuudesta. Arpaonni suosi Hovilaisen perhettä, jonka Mico-poika oli tuolloin viidesluokkalainen ja pikkusisarukset Siiri ja Joel ovat häntä pienempiä. Lisäksi perheeseen kuuluu äiti Miia ja isä Jarno.

Miia-äiti kertoo perheestä näin:

”Perheessämme lapset ulkoilevat paljon: pihapiirissä, ulkoleikkipaikoilla ja metsässä. Suosimme kierrättämistä. Lähes kaikki mitä voidaan, ostetaan käytettynä ja meille tarpeettomat tavarat ja vaatteet myydään kirpparilla tai lahjoitetaan eteenpäin. Marjoja kerätään syksyisin pakkanen täyteen ja osa mehustetaan. Samoin sienet, raparperit ja omenat kerätään talteen ja käyttöön. Kalassakin käymme aina, kun vain sää suosii ja aikataulut antavat myöden.

Roskia lajittelemme ahkerasti ja erilaisiin siivoustempauksiin (kuten World Clean Up Day) osallistumme koko perheen voimin. Veden ja sähkön maltillista käyttöä vielä harjoitellaan, varsinkin lasten kanssa. Lapsilla on luontainen kiinnostus luontoon ja ympäristöön. Onneksi koulussakin tätä kiinnostusta erinomaisesti ruokitaan, joten kotona saadaan usein hyvät keskustelut aikaiseksi myös ympäristöasioista.”

Täytyy sanoa, että nyt kyllä osui onnetar hyvään arpalappuun, nimittäin tämän parempaa esikuvaa ympäristökasvatukselliseen lastenkirjaan tuskin voisi saada!

2. Kierrätyshuonekalut lastenhuoneessa (sivulla 3)

Hovilaisen perhe suosii sisustuksessaan kierrätyshuonekaluja, joita löytyy myös lastenhuoneesta. Kaapisto sekä kaunis ja käytännöllinen laatikosto, johon mahtuu paljon tärkeitä aarteita ja leluja on saatu ”lahjoituksena” tamperelaiselta Kiviahon perheeltä, johon kuuluu kolme ihanaa lasta: Toivo, Lahja ja Rauha.

Myös Kiviahot hankkivat Hovilaisten tavoin kotiinsa tavaroita ja huonekaluja mahdollisimman paljon käytettyinä. Erittäin harvoin ostetaan mitään uutta.

Tarinaamme ikuistetulla laatikostolla on tällainen upea tarina, jonka kertoo perheen äiti Anna:

”Tampereella yhdessä pienessä päiväkodissa tehtiin iso remontti, jonka yhteydessä kaikki huonekalut uusittiin. Pelastimme roskalavalta ihania umpipuisia huonekaluja ja maalasimme ne uuteen uskoon. Tämän ison laatikoston yksi laatikko oli rikki, joten näppärä isäntä rakensi laatikon tilalle luukun, jonka takana on tällä hetkellä kännyköiden latauspiste.”

Wau, mitä arjen innovatiivisuutta. Vanhaa voi aina modernisoida kekseliäästi ja rohkeasti kokeillen!

3. Kirjan sankarihahmo (ensimmäisen kerran sivulla 8)

Ympäristöteemaisen lastenkirjamme yksi avainhahmoista syntyi keväällä 2020 Hahmopuuhapajassa, joka poikkeusolojen vuoksi järjestettiin etänä. Vaikka etäily hieman pajavalmentaja Helgaa ja Hugo-kissaa harmitti, mahdollisti se osallistumisen muualtakin kuin Lahdesta. Hahmopuuhapaja saikin mielettömän suosion ja ehdotuksia saimme Oulusta asti!

Kirjatiimimme valitsi yleisöäänestykseen kolme lasten piirtämää ihastuttavaa hahmoa, jotka Anna sitten piirsi puhtaaksi samalla tekniikalla kuin muutkin Merkityskirjojen hahmot. Facebookissa äänestyksen voitti 6-vuotiaan Julie Vierimaan veikeä mustavalkoinen kissahahmo.

Julie oli piirtänyt hahmonsa Lahden Renkomäen eskarissa, jossa oli ilahduttavasti toteutettu hahmopuuhapaja aivan kohta kohdalta laatimiemme ohjeiden ja vinkkien perusteella.

Julie sai idean Superkisuun kodin kahdesta lemmikkikissasta, joista tosin kummallakaan ei ole niin erikoisia silmiä kuin tällä kissalla. Toinen silmistä on keltainen ja toinen sininen. Lastenkirjailija Tellu sai Julien piirtämistä silmistä koko tarinan kannalta merkittävän oivalluksen. Juuri nuo silmät ovat Superkisun supervoima: kun katsoo maailmaa oikein tarkasti keltainen ja sininen silmä kunnolla avoinna, näkee kaiken vihreästi.

Julien Superkisu on mainio esimerkki joukkoluovuudesta. Parhaimmillaan se tuottaa jotain, mitä me kirjantekijät emme olisi itse ikinä keksineet!

4. Kissahahmon nimi (ensimmäisen kerran sivulla 8)

Hahmoäänestyksessä kissahahmo kulki meidän kehittämällämme työnimellä Superkisu, joka ei mielestämme ollut kuitenkaan aivan täydellinen. Joukkoluovuuden maksuttomassa verkkokaupassa keräsimme lukijoilta nimiehdotuksia. Toivoimme nimen liittyvän läheisemmin kirjan teemaan eli tavalla tai toisella ympäristöstä huolehtimiseen. Tälle kissalle ympäristöasiat ovat sydämen asioita ja sen toivoimme kuvastuvan myös nimestä.

Pasasen perhe Hollolasta ehdotti kissalle nimeä Siippo Superkisu. Kun joku on Pasasen perheessä siistiä, se on kuulemma siippoo!

Perheensisäiset omat sanat ja termit ovat meistä kirjantekijöistä aina älyttömän kiehtovia. Juuri näin rakas Suomen kielemme rikastuu yli sanakirjarajojen. Rakastuimme siis nimeen ikihyviksi heti. Lisäksi kun nämä ympäristöasiat nyt vain ovat tosi siistejä (tai siis siippoja), tuntui nimi sopivan erinomaisesti kirjaamme. Olematta kuitenkaan liian ilmeinen ja yksiselitteinen.

 

5. Sataman laivakaunottaren nimi (sivulla 12)

Lahden satama on yksi kaupungin rakastetuimpia miljöitä ja se liittyy myös oleellisesti kirjamme tarinaan. Lahden satamassa lapset kohtaavat hulevesi-insinöörin, joka kertoo Vesijärven uskomattoman kunnostustarinan, joka innoitti kaupunkilaisia myös muihin ympäristötekoihin. Satamassa on paljon kauniita laivoja, joista yksi on tarinassakin varsinainen turistimagneetti.

Tuon laivakaunottaren nimeämiseen pyysimme apua lahtelaiselta sanataiteilijalta Lealiisa Kivikarilta. Lealiisa antoi laivalle nimen Tuulia. Satamassa kun on oikeasti laivakaunottaret Aino ja Vellamo, joten sanataiteilija lähti miettimään ”kolmatta sisarta”, jotta tämä kaunokainen ei tuntisi itseään yksinäiseksi.

Lealiisa jopa kirjoitti Tuulialle oman nimikkorunon, josta olemme onnesta ymmyrkäisiä. Lealiisa esitti runon ensimmäisen kerran mielikuvitusjulkkareillamme 6.2.2021. Runo kuuluu näin:

TUULIA

Hyvän tuulen
kutsun kuulen
Vesijärven kirkkaan veen

Hip hei Tuulia
on meillä laulu laulava

Pienen hetken
laivaretken
ystävien kanssa teen

Hip hei Tuulia
on meillä laiva laineilla

6. Kierrätyskahvikuppi pihakirppiksellä (sivulla 16)

Lahtelaislasten Teon ja Viljan mummi Tuija rakastaa tavaroiden kierrättämistä. Tuija työskentelee toisinaan apuna miehensä vanhan tavaran liikkeessä, jossa saa omin silmin nähdä, miten toiselle tarpeeton voi olla toiselle suuri ilon aihe ja jopa pitkään etsitty löytö. Niinpä Tuija halusi lahjoittaa yhden omista lempikupeistaan oman kotikaupunkinsa ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi tehtyyn lastenkirjaan pihakirppiksen myyntipöytään.

Monella vanhalla tavaralla on ihastuttava tarina, joka entisestään lisää kierrätyksen arvoa. Vanhat tarinat pysyvät osana esineen historiaa, mutta samaan aikaan syntyy uusia, aivan erilaisia tarinoita uusien omistajien kautta.

Tässä Pikku-Veskun pihakirppikselle päätyneen kupin tarina. Siis sen, johon Helga ihastui ja jonka hän halusi ostaa äidille rikkoutuneen kahvikupin tilalle.

”Tämä vihreäkuvioinen kuppi on peräisin 1960-luvulta ja se kuuluu lapsuusmuistojen kuppikokoelmaani. Olen aikuisena kerännyt lapsuudenkodissani olleita kahvikuppimalleja itselleni ja perheelleni muistoksi. Kaikki oli siihen aikaan kotimaista Arabiaa. Erilaisia lapsuuskuppeja on minulla viisi erilaista: arkikupeista kultakorvaiseen juhlakuppiin. Tästä ”kruunukupista” kahvi maistuu erityisen hyvältä. Herkulta, kuten lapsena. Tunnelma vie suoraan lapsuuteen, siksi ajattelin sen sopivan erityisen hyvin lastenkirjaan.”

Olemme täsmälleen samaa mieltä. Tämä oli täydellinen löytö Helgalle! (Kuvassa kahvikupin äärellä rentoutumassa Tuijan ihana Pertsa-kissa.)

7. Huivin kuosi pienyrittäjän huiviputiikkiin (sivulla 19)

Olemme halunneet antaa jokaisessa kirjassamme designerin tehtävän jollekin Merkitysassistentille. Vaatteiden kuoseilla on usein tarina, joten mikäpä olisikaan mahtavampi joukkoluovuuden ilmentymä kuin kirjaa varten suunniteltu uniikkikuosi! Kautta aikain ensimmäinen Merkitysassistenttimme suunnittelema kuosi löytyy Helgan mekosta esikoiskirjastamme. Se olikin niin ihana, että Helga on viihtynyt tuo mekko yllä myös muissa kirjoissamme. Tässäkin.

Lahden Rautatienkatu on täynnä omaleimaisia ihania pikkuputiikkeja. Kirjassamme esiteltävää huivimyymälää siellä ei oikeasti ole, mutta monta muuta tutustumisen arvoista pienyrittäjän liikettä. Tarinassa Helga ostaa huivin päänsä suojaksi, koska aurinko porottaa alkukesän päivänä yllättävän lämpimästi.

Kuosin Helgan valitsemaan ihanaan huiviin suunnitteli vääksyläinen 4-vuotias Eevi Heinola äitinsä Iisan kanssa. Luonnosta inspiraationsa ammentanut parivaljakko kertoo kuosista näin:

”Kävyt ovat metsän kultakimpaleita, jotka voivat kuin taikaiskusta muuttua milloin pienen pieniksi lehmiksi tai vaikka oravien koripalloiksi. Käpyjen tuijottelussa voi vierähtää hetki jos toinen, sillä niin ihana ja erikoinen jokainen yksilö on.”

Kävythän ovat selvästi täynnä kiertotalouden symboliikkaa! Täydellinen kuosi juuri tähän ympäristöteemaiseen kirjaamme.

8. Kasvisravintolan päivän menu (sivulla 22)

Kasvisruoan suosiminen on yksi parhaista ilmastomyönteisistä arjen valinnoista, joita kuka tahansa voi helposti tehdä. Lapsiperheiden äiteinä tiedämme itsekin, että kasvisruoka alkaa usein maistua vasta vähän vanhemmalla iällä, joten lasten omat kasvisruokasuosikit ovat arvokkaita eteenpäin vinkattaviksi.

Kirjamme tarinassa lapset pitävät energiantankkaustauon viihtyisässä kasvisravintolassa, jossa on buffet-pöytä. Näin jokainen voi ottaa mieleistänsä ruokaa juuri sen verran kuin jaksaa, jolloin ruokahävikkiäkään ei tule.

Päivän menun kirjaamme ideoi Kalliolan koulun 3-4 C opettajansa Miia Kallion johdolla. Merkityskirjoittaja Tellu kävi syksyllä 2020 kouluvierailulla Hollolassa Suomen Nuorisokirjailijat ry:n mahdollistamana (lämmin kiitos).

Kirjan joukkoluovuusvaihe oli tuolloin vielä viimeisten yksityiskohtien osalta käynnissä. Kalliolan koulun oppilaat ottivat iloksemme haasteen vastaan ja ideoivat meille täysin uniikin ruokalistan, josta Helga, Helmeri, Mico ja Siiri varmasti löytävät ympäristöystävällistä vatsantäytettä. Ja taas jaksaa jatkaa agenttiseikkailua Euroopan ympäristöpääkaupungissa!

9. Superkisun ystävät ympäri Suomea (sivulla 30)

Tarinassamme Helga, Helmeri, Mico ja Siiri ovat maailman ensimmäiset Siippo Superkisun agenttikoulutettavat, jotka saavat päivän aikana monipuolisen tieto- ja innostuspaketin ympäristöasioihin seikkaillessaan Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahdessa. Siippo Superkisu haluaa kuitenkin levittää oppejaan ilmastoagenttien avulla ihan joka puolelle Suomea ja maailmaa! Siksi hän on jo valinnut seuraavat agenttikokelaat, joiden kuvat ovat kunniapaikalla Siipon kirjahyllyssä.

Nämä agenttikokelaat ovat Aida (9) ja Nino (11) Mikkelistä, Jimi (3) Jyväskylästä, Jalo (3) Hollolasta ja Joanna (4) Porvoosta. Superkisun uusia ystäviä haettiin etsintäkuulutuksella osana kirjamme joukkoluovuusvaihetta keväällä 2020.

Agenttikokelaista Aida ja Nino ovat asuneet ennen Suomeen muuttoansa pitkään Thaimaassa, josta Siippo on erityisen innostunut. Aidan ja Ninon avulla ympäristöpääkaupungin ilmasto-oivallukset saadaan varmasti pian leviämään aina maapallon toiselle puolelle asti!

1
2
3
4
5
6
7
8
9