Helgan ja Helmerin viikonloppuveli2019-11-01T21:32:47+02:00

1. "Helmerin" dinosauruspiirustus olohuoneen seinällä, s. 2

Upeaa dinosaurustaidetta Lehmusvirran olohuoneeseen on luonut tamperelainen, taiteiluhetkellä 5-vuotias Edith Tapaninen.

Äiti kertoo, että Edith on piirtänyt aivan pienestä saakka. Joukkoluovuuden maksuttomasta verkkokaupasta löytynyt ilmoitus kirjaan etsittävästä dinosauruspiirroksesta osui ja upposi, sillä Edithin perheessä on viimeiset puolitoista vuotta luettu iltasaduksi erilaisia dinosaurustietokirjoja. Edithistä tuleekin isona paleontologi.

Kirjaan päätynyt kuva on Edithin ulkomuistista piirtämä, ja värityksen suhteen hän on ottanut luovia vapauksia – kuten taiteilijan oikeudella pitää toki tehdäkin.

 

2. Viikonloppuveljen nimi

4-vuotias Minja Lehtonen Vantaalta ehdotti Joukkoluovuuden maksuttomassa verkkokaupassa viikonloppuveljelle nimeä Myrsky.

Minja perusteli ehdotustaan näin: ”Nimi on hieno ja kiehtova, sopii tytölle ja pojalle. Tulee mieleen, että onpas voimakas lapsi.” Kyllä vain. Sijaisperheessä asuva lapsi on usein tavattoman voimakas lapsi.

Myrsky saattaa kuvata myös mielentilaa, joka toisinaan lapsen sisällä pauhaa. Näin siis me kirjantekijät ajattelimme, ja ihastuimme nimeen heti ensimakustelulta ikihyviksi.

 

3. Lastenhuoneen kirjat, s. 8

Suosikkikirjojaan Helgan, Helmerin ja viikonloppuveljen luettavaksi vinkkasivat meille lapset Merkityskummi Fressin lapsiparkeissa kautta maan. Huhtikuisen lukuviikon kunniaksi oli Lasten Fressin teemana Lukemisen lumoa, ja lukuvinkkilistoista nauttivat tietysti kaikki lastenfressiläiset.

Helga ja Helmeri pääsivät mukaan Lasten Fressin touhuihin, kun Hyvinvointikeskus Fressin lähti tukemaan Merkityskummina hyvää tekevää lastenkirjasarjaamme Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan innoittamana.

Lasten Fressin pieni asiakas saa oman touhupassin, jossa on joka kuukaudelle hauskaa tekemistä. Kuukausiteemojen suunnittelusta vastaa Merkityskirjat.

4. Viikonloppuveljen lelu, jolla pojat leikkivät, s. 9 ja 31

Oman lempilelunsa tarinaamme lainasi ystävällisesti 7-vuotias Vertti Vesalainen Lahdesta. Keltainen Bumblebee on Transformers-universumissa esiintyvä Autobotti – ja Vertin mielestä paras taistelija.

Autobottien maailma onkin jotain sellaista, josta meillä kirjantekijöillä ei ollut edes auttavaa tuntemusta. Luova Merkitysassistenttimme toi siis tarinaan aidosti uutta sisältöä, jota me emme olisi mitenkään itse osanneet tuottaa. Sen mekin toki tiedämme, että Transformerit ovat monen poikalapsen mieleen.

Äiti kertoo Vertin robottiharrastuksesta näin: “Vertti alkoi keräillä robotteja 4-vuotiaana ja tämä Bumblebee löytyy meiltä neljänä erilaisena versiona. Roboteissa on siis erilaisia vaikeustasoja, ja Vertti teki jo 4-vuotiaana 8-vuotiaille suunniteltuja robotteja. Näissä siis selvästi kiinnostaa eniten robotin kokoaminen ja muokkaus, ei niinkään valmiiden robottien välinen taistelu.”

5. Kivat lomapuuhavinkit viikonloppuveljelle, s. 10

Helga ja Hugo vierailivat toukokuussa Merkityskummi Nivoksen pisteellä Mäntsälän kesänavauksessa. Lasten kanssa ratkottiin varsin kesäisessä säässä Merkityskirjojen valmistamia kesäisiä puuhatehtäviä ja kerättiin Hugon listalle parhaita lomapuuhavinkkejä.

Osa vinkeistä painettiin osaksi kirjan tarinaa kohtaukseen, jossa Helga suunnittelee mahdollisimman lomaisaa tekemistä – onhan Lehmusvirran perhe Myrskylle LOMAperhe.

Lasten vinkeistä Helgaa ja Hugoa ilahdutti erityisesti erään pienen ystävämme kesälomapuuha nimeltä SHORTSEILU. Toinen vallan nerokas lomapuuhavinkki oli KESÄLÖKÖILY. Ei siis löhöily, vaan lököily. Miten mainioita joukkoluovuuden oivalluksia!

6. Maailman ihanin tokaluokan ope, s. 14

Helgan opettaja Maiju sai vaikutteita sekä luonteeseensa että ulkonäköönsä lahtelaisen Henrikki Korkeamäen entisestä opettajasta, joka on myös äidin mielestä ollut kerta kaikkiaan maailman paras.

Henrikki itse kertoo Maiju-opesta muun muassa näin: ”Tsemppasi, kun en osannut virkata ja sitten siitä tuli mun suosikkipuuhaa.”

Juuri tuollaisia ihanat opettajat meidänkin mielestämme ovat. He rohkaisevat kohti epämukavuusalueita ja uskovat jokaisessa lapsessa piileviin kykyihin, vaikka lapsi ei itse uskoisi.

Juuri sellainen on tietysti myös Helga Hidalmiinamme opettaja Helmivaaran koulussa.

7. Vinkit maailman ihanimman koulun kuvaamiseen, s. 14-15

Maailman ihanin koulu on Luovan Merkitysassistenttimme Reetta Järvi-Niemen mielestä Paimelan (kylä)koulu Hollolassa. Reetta on työskennellyt koulussa iltapäiväkerhon ohjaajana.

Reetta kertoi meille Joukkoluovuuden maksuttomassa verkkokaupassa shoppaillessaan näin:
“Koulu sijaitsee järven rannalla, jossa on myös rantasauna ja grillikatos. Lapset pääsevät tekemään monia ihania asioita, ja koulun koko henkilökunta on mahtavaa. Luokissa tehdään muun muassa satuhierontaa lasten kirjoittamista saduista. Koulun pajatoiminta on ihan mahtavaa. Tämä on todella hieno uuden opetussuunnitelman mukainen esimerkkikoulu.

Reetan kertomat yksityiskohdat inspiroivat meitä oitis, ja Merkityskuvittaja Anna poikkesi koulussa ihan paikan päälläkin toteamassa omin silmin kaikki sen ihanuudet. Helgan luokan moni yksityiskohta on suoraan Paimelasta. Satuhierontaa on luokassa tarjolla maanantaisin.

Varsin murheellisina seuraamme juuri kirjan julkistuksen aikoihin uutisoitua Paimelan koulua koskevaa lakkautusuhkaa.

8. "Helgan" piirros Lehmusvirran perheestä, s. 16-17

8-vuotias Minea Elomaa Kausalasta piirtää lähes päivittäin. Äidin kuvailun mukaan Minea on luova ja tarkka, ja hän pitää pienistä yksityiskohdista. Yksi Minean lempipuuhista on tehtävävihkojen tekeminen pikkusiskoille.

Kun Minean äiti luki syyskuisen blogipostauksemme, jossa etsintäkuulutimme vielä puuttuvaa Merkitysassistenttia, oli Minea alkanut heti tutkia tarkoin Lehmusvirran perhettä taiteilijan silmin. Työ edistyi hymyssä suin täsmälleen antamamme ohjeistuksen mukaan.

Piirros on ällistyttävän tarkka ja upea! Erityisesti Minean piirtämä Hessu Lehmusvirta on mielestämme lähes valokuvantarkka näkemys rakkaasta isämiehestämme.

9. Perheen suosikkivaatteet pyykkinarulla, s. 20-21

Lehmusvirran perheen pyykkinarulta löytyy valikoima Merkityskirjojen ystävien omia lempivaatteita.

Hovilaisen perhe Lahdesta lähetti meille valokuvan, jossa on narulla sekä äidin että lasten lempipaidat, ja tamperelainen Vella Michelsson piirsi ihanan punaisen mekon Merkityskuvittaja Annaa inspiroimaan.

Lahtelainen Petra Ruonakoski piirsi ihastuttavasti oman punaisen MariMari-mekkonsa malliksi Annalle. Lahdessa tehty upeus sopii kirjamme sivuille erityisen hyvin siksikin, että myös Helga Hidalmiinan yllä tapahtumissamme nähtävä raitamekko on uniikkia MariMari-tuotantoa. Kirjan sivuillehan “Happy Dressin” luonnosteli meille yksi ensimmäisistä Merkitysassisteistamme Nella Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjaan.

Järvenpääläisen Eelis Kosusen lempipaidan (David Luizin pelipaita) Anna päätti piirtää kylpyhuonekohtaukseen Myrskyn ylle. Kun kerran huppari on tarinassa laitettu pesuun, on pyykkinarulta tarvittu nopeasti jotain puhdasta ylle.

10. Kaupunkimaisemien ideointi Helgan reitille kotoa Kehräkumpuun, s. 22-23

Kolmannen Merkityskirjan kaikille avoin Luova Lastenkirjapaja järjestettiin vuonna 2019 Lahti Block Partyn ohjelmanumerona. Upean yhteisöllisen kaupunkijuhlan hengen mukaisesti tarjosimme sekä Sporttisen tarinatuokiomme että Lastenkirjapajan tapahtumaan veloituksetta.

Vuonna 2018 Lahti Block Partyn Lastenkirjapajassa ideoimme lasten kanssa viihtyisän kerrostalopihan Lehmusvirroille. Tällä kertaa pohdimme nykyaikaista ja asukkailleen mieluisaa kaupunkiympäristöä astetta laajemmin. Lapset ideoivatkin aivan viehättävän fiktiivisen satukaupungin skuuttipuistoineen, karkkikauppoineen ja nuotiopaikkoineen.

Hugo-kissa pikaluonnosteli lasten antamat ideat piirustustauluun, joka vietiin Merkityskuvittaja Annalle jatkotyöstöä varten.

11. Maailman ihanimman koulun nimi, s. 22

14-vuotiaan asikkalalaisen Ilona Wangelin ideoima Helmivaaran koulu oli meistä kirjantekijöistä nimenä tavattoman kaunis ja kaunokirjalliseen teokseen erinomaisesti sopiva. Siinä on jotakin samaa kuin perheemme sukunimessä Lehmusvuori – joka sekin on joukkoluovuudella syntynyt nimi edellisen kirjaprojektin aikana.

Muita Joukkoluovuuden maksuttomaan verkkokauppaan tulleita nimiehdotuksia koulullemme olivat muun muassa Koulula, Pöllökoulu ja Pomppulan koulu. Paikkansa lastenkirjasta ansaitsivat toki nekin, mutta meidän tarinaamme tarvittiin tällä kertaa vain yksi koulu.

12. Kissamainen musiikki Kehräkummun gramofoniin, s. 27

Kissamaista musiikkia, joka piristäisi takuulla kissanystävän apeaa mieltä? Mikä ihme sellaista voisi olla?

Onneksi vastaus löytyi meitä Merkityskirjojen tekijöitä läheltä! Jos Sinfonia Lahdelta ei löytyisi tähän asiantuntevaa vastausta, niin ei sitten mistään.

Eikä upea kulttuurikumppanimme aiheuttanut meille tälläkään kertaa pettymystä. Intendentti Teemu Kirjonen antoi hetkeäkään pohtimatta kerrassaan täydellisen musiikkivinkin Kehräkummun soittolistoille.

Gioachino Rossinin ”Duetto buffo di due gatti” eli Kissaduetto on todellakin jotain, jota on erittäin vaikea kuunnella pahantuulisena. Testattu on!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12