Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa2018-11-02T22:03:01+02:00

Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan joukkoluovuus

1. Valikoima lempilajipiirroksia kirjan sisäkansilla

Lukukissa Hugo ja Helga Hidalmiina vierailivat elokuussa 2018 järjestökumppani Pelastakaa Lapset ry:n perinteisessä Tohinaa Tiukulassa -tapahtumassa.

Puuhapajassa lapset saivat ratkoa Merkityskirjojen kulttuurikumppani Sinfonia Lahden puuhatehtäviä, väritellä värityskuvia tai piirtää Hugon sporttikuvagalleriaan oman lempilajinsa. Galleriaan jätetyistä kuvista Hugo lahjoitti osan kuvittaja-Annalle painettavaksi mukaan Helmerin kirjaan. Kertakaikkisen uniikkeja taideteoksia siis!

2. Perheen sukunimi

Helsinkiläinen 6-vuotias Venla Pråhl ”shoppaili” joukkoluovuuden maksuttomassa verkkokaupassa yhdessä kummitätinsä Kaisan kanssa. Venla halusi ehdottaa Merkitysperheellemme sukunimeksi Lehmusvirtaa, koska se on hänelle rakkaan ja tärkeän läheisen nimi ja nätti nimi. Ja juuri siksi se kuulemma sopii myös Helmerille ja Helgalle. Se sopii rakkaille ja tärkeille.

Ehdotus pääsi yllättämään kirjantekijät täysin, sillä kaavoihin kangistuneena oletuksena Tellulla ja Annalla oli, että kaikki sukunimiehdotukset tulevat alkamaan H-kirjaimella. Hienoa Venla – sukunimi voi tietenkin olla aivan mitä vain ja Lehmusvirta on todentotta äärimmäisen kaunis ja lastenkirjaan ihanasti sopiva nimi! Perhe Lehmusvirta kiittää.

3. Maailman paras junnuvalmentaja (sivulla 6)

Jalkapallon lajikokeilussa lapsia valmentaa mainio Ipa. Valmentajaominaisuutensa hän sai kangasalalaiselta Helmisen perheeltä. Jalkapalloa aktiivisesti harrastanut Krisse-äiti pohti niitä yhdessä lastensa Emilian (10), Kristianin (8) ja Aaronin (4) kanssa.

Tässä Ipan tärkeät ominaisuudet:
– Huumorintajuinen, tarpeeksi lajista ymmärtävä yksilö.
– Ottaa treeneissä ja peleissä kaikki huomioon, niin hyvät kuin ei vielä niin hyvät pelaajat.
– Suunnittelee harjoitukset ennalta, harjoituksissa on aina selkeä punainen lanka.
– Ohjaa pelaajia tarvittaessa tiukallakin tyylillä lämpöä unohtamatta.
– On aina reilu, rehti ja reipas.

Ipa-nimeen vaikuttivat Krissen omat pelimuistot: ”Kun kerran edustin Ilvestä koko peliurani, niin tässä hahmossa kiteytyköön kaikkien minua valmentaneiden Ilves-koutsien parhaat puolet.”

4. Helgan uimapuvun kuosi (sivulla 10)

8-vuotias Olivia Loimaranta kuuli joukkoluovuuden verkkokaupasta äidinkielen tunnilla. Kirjan tekoon osallistuminen innosti Oliviaa niin, että myös kotona äidin kanssa tutustuttiin huolella tarjolla oleviin ”tuotteisiin”. Verkkokaupasta valikoitui ”shoppailtavaksi” Helgan uimapuku, sillä Olivia pitää itsekin kovasti uimisesta.

Uimapuvun kuosin suunnittelu inspiroi joukkoluovuuden verkkokaupassamme suurta joukkoa nuoria designereita ja saamamme kuosiehdotukset olivat toinen toistaan upeampia. Olivian kuosin kanssa kävi kuitenkin kuin asuntoesittelyssä parhaimmillaan: sydämessä läikähti – tässä on etsimämme!

Helga Hidalmiinan tarina oli Olivialle tuttu ja nuori Merkitysdesignerimme inspiroituikin Helgan raidallisesta mekosta. Olivia halusi piirtää uimapukuun myös kissat sydämen sisään, sillä hän tiesi Helgan rakastavan kissoja. Kokonaisuus viimeisteltiin viehättävin pitsikanttauksin.

5. Tulevaisuuden hittirentoutuslaji (sivulla 13)

Kehräkummun kissatalossa osataan ottaa rennosti – onhan Hugon johdolla kehitelty kokonainen Mafulness-filosofia kissamaisen arjen iloksi. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös nautinnollinen kissajooga, jota Kehräkummun emäntä Elliweera Esmeralda aina sunnuntaiaamuisin ohjaa. Tunti kutkuttaa kehräysmoottoreita niin ihanasti, että Kehräkummun kissat halusivat tarjota sitä myös monitoimihallin asiakkaille. Ties vaikka palvelijatkin vielä jonain päivänä oppisivat kehräämään. Kehräyksellä kun on ihan tutkitusti suuria terveysvaikutuksia.

6. Tsemppiriimit jääkiekon lajikokeiluun (sivulla 17)

Runomuotoiset kannustushuudot jääkiekkokaukalon laidalle riimiteltiin Merkityskirjojen ihkaensimmäisessä Luovassa Lastenkirjapajassa osana Runomaraton-tapahtumaa. Helgan ja Hugon johdolla lapset saivat pohtia ensin, millaista kiva kannustaminen on – ja ketkä aivan erityisesti kaipaavat kannustusta. Eivät joukkueen parhaat pelaajat, vaan erityisesti he, jotka ovat hieman epävarmoja. Myös epäonnistuminen kuuluu urheiluun ja kannustusta tarvitaan muulloinkin kuin menestyksen hetkellä.

Sitten lähdettiin tutustumaan riimittelyn saloihin. Lastenkirjapajan yksityiskohtaisemman kuvauksen voit lukea Merkitysblogista. Lasten mainioista ja Hugoakin riemastuttaneista ideoista syntyi kirjaan lopulta kolme erilaista tsemppausriimiä, joita muuten kelpaa huudella ihan minkä tahansa lajin harrastajille!

7. Reilun pelin säännöt (sivulla 19)

Reilun pelin säännöt kirjaan syntyivät keväällä 2018 Westendinpuiston koulussa Espoossa, kun 2 A luokan opettaja Reija Telsavaara keksi viedä tehtävän osaksi äidinkielen tuntia.

”Luokka mietti sääntöjä ensin hetken aikaa pienryhmissä. Sitten keskustelimme niistä yhdessä: mitä samoja ja mitä eri sääntöjä oli syntynyt. Sitten mietimme sanamuotoja ja yhdistimme osan säännöistä. Tehtävä oli siinä mielessä helppo, että luokan 25 oppilaasta lähes jokainen harrastaa jotakin joukkuelajia. Sain ylpeänä todeta, että hyvin olivat reilun pelaamisen säännöt hallussa tokaluokkalaisilla. Ja samat säännöthän pätevät periaatteessa luokassakin.”

8. Lajikokeiluehdotukset (sivulla 22) ja äidin ammatti (sivulla 18)

Lahtelaisen Harjun koulun 2 B sai opettajaltaan tehtäväkseen miettiä Helmerille mukavia lajeja kokeiltavaksi. Tässä muutama erittäin hyvä ehdotus, jotka Anu-opettaja meille lähetti ”Helmerin kannattaisi kokeilla partiota, koska on varmasti kiinnostavaa kuusivuotiaalle pojalle päästä kokeilemaan ja tutkimaan luontoa, oppimaan uusia taitoja, kuten puukon käyttöä. Myös sirkus olisi kannatettava harrastus kokeiltavaksi, sillä siinä oppii erilaisia temppuja ja taitoja.” Koska hyviä ehdotuksia tuli niin valtavasti, poimimme lajikokeiluaukeamalle niistä neljä keskenään hyvin erilaista lajia: parkourin, judon, tenniksen ja yleisurheilun.

Anun luokka innostui pohtimaan myös äidin ammattia. Äitihän on siis paljon työmatkoilla. Tellua viehätti erityisesti tämä ehdotus: äiti on kirjailija, joka matkustelee mielellään hakemaan inspiraatiota. Mutta koska ehdotusten joukossa oli myös Annan lapsuuden haaveammatti, joka inspiroi kuvittajaamme myös visuaalisesti tuli äidistä yksimielisellä päätöksellä LENTOEMÄNTÄ.

9. Laji, johon Helmeri tutustuu: geokätköily (sivulla 20)

Helmerille lajia suositteli omiin kokemuksiinsa perustuen 5-vuotias Eemeli Rantala Nokialta. Eemeli kertoo meille näin: ”Kätköilen äitin, isän ja Corpun (äidin huomio: perheen koira) kanssa. Olen kätköillyt ihan vauvasta. Ensin en osannut etsiä, kun olin repussa mukana (äidin huomio: kantoliina/kantorinkka), mutta nyt minäkin löydän purkkeja. Geokätköily on vähän niin kuin hakisi ilmapalloa, mutta siinä etsitäänkin purkkia.

Geokätköilyssä on kivointa, kun löytää purkin ja joskus siellä on lelukin. Ja sitten on kivaa, kun mennään metsässä ja se on niin kuin seikkailu! Joskus meillä on eväitäkin.

Geokätköilyä voi harrastaa ihan kaikki, kunhan on laite, jolla haetaan. Geokätköilijästä tulee viksu, kun pitää miettiä ja etsiä.”

10. Kotitalon julkisivu ja pihapiirin ideointi (sivulla 26)

Lahti Block Partyn Lastenkirjapajassa lapset ideoivat Helgan ja Hugon kanssa Lehmusvirran perheen kotitalon julkisivua ja miljöötä. Näitä asioita olikin mitä mainioin pohdiskella osana kaupunkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä juhlistavaa kesätapahtumaa.

Helga Hidalmiinan tarinassa koti esiteltiin vain sisältä, joten edes Merkityskuvittaja Annalla ei ollut vielä mitään käsitystä siitä, miltä talo näyttäisi ulkoa. Aluksi pohdittiinkin yhdessä, millaisista materiaaleista taloja voidaan rakentaa, ja millainen voisi kaupungissa sijaitsevan kerrostalon kaunis julkisivu olla. Syntyi viisikerroksinen tiilitalo sateenkaaren värisin tehostein!

Yhdessä mietittiin myös, millainen olisi viihtyisä pihapiiri talon asukkaille. Viljelypalsta porkkanoineen ja herneineen, ruusuistutukset, riippumatto sekä kiipeilyseinällä ja liukumäellä varustettu leikkipaikka ovat kaikki Luovien Merkitysassistenttiemme upeita ideoita!

Lopuksi keskusteltiin yhdessä kierrättämisen tärkeydestä ja kerrattiin erilaisten jätteiden lajitteluohjeet. Lehmusvirran perheessä kierrätys ja lajittelu ovatkin arkisia itsestäänselvyyksiä – onhan isämies jopa ideoinut taloyhtiön jätekatokseen mainion Saa ottaa -kirjahyllyn.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10