Merkityskirjat – tarina toteutuneesta unelmasta

Kirjallisten todisteiden mukaan ensimmäiset unelmoinnit yhteisestä lastenkirjasta on käyty noin kuusi vuotta ennen Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan syntymää. Silloin emme osanneet edes unelmoida tavasta, jolla esikoiskirjamme toteutuisi: ilman kustantamon tukea, mutta lukijoiden ja yritysten tuella. Joukkoluovuudella. Eläinsuojelutyötä merkittävästi tukien.

Merkityskirjat sai merkittävän “starttirahan” keväällä 2017 joukkorahoituksella. Lämmin kiitos jokaiselle mesenaatillemme! Joukkorahoitus ei kirjasarjaamme enää kuulu, mutta joukkoistaminen kylläkin: joukkoluovuus on edelleen tärkeä osa yhteisöllistä lastenkirjaa – ja tulee varmasti saamaan jokaisen kirjan kohdalla hieman uusia muotoja.

Helgan yllä on esikoiskirjassamme kuusivuotiaan Nellan suunnittelema mekko, Kehräkummun seinällä upea kollaasi kunniavieraiden kuvia ja Hugo-kissan lempinukkumapaikkaan liittyy liikuttava tarina tosielämästä. Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjassa on Lahden Runomaratonin lastenkirjapajassa riimiteltyjä tsemppausrunoja, ja Helmerin yllä itsensä kiekkolegenda Raipe Helmisen vanha pelipaita!

Merkityskirjat syntyvät yhteisöllisyyden ja yhteistyön voimalla. Merkityskummiohjelman ansiosta pienyrittäjien Suomessa painetut lastenkirjat voivat tukea niin merkittävästi (7 eurolla/kirja) upeiden järjestökumppaniemme työtä. Lämmin kiitos Merkityskummeille – Merkityskirjojen mahdollistajille! Merkityskirja on muistutus siitä, että yhdessä saa aina suurempaa aikaan kuin yksin.

Pidetään se aina mielessä, elämän kaikissa käänteissä.

Terhi Kangas & Anna Aalto

ps. Esikoiskirja syntyi Tellun yrityksen kainalossa aputoiminimellä. Merkityskirjat Oy oli valmis perustettavaksi toukokuussa 2018. Pienen tarinan siitä, kuinka meistä tuli yhtiökumppanit voit lukea Sanomalahden jutusta “Onnelliset kirjantekijät”.

TELLU –  MERKITYSKIRJOITTAJA, MERKITYSKIRJOJEN ÄITI

Olen rakastanut kirjoittamista ja kissoja niin kauan kuin muistan. Olen aina arvostanut sydämestäni järjestömaailman panosta yhteiskunnassamme. Olen tehnyt luovaa työtä jo pitkään, ja inspiroitunut suuresti oivalluksista ja uuden luomisesta. Tarvitseeko edes erikseen mainita, että esikoiskirjamme Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana on lähestulkoon parasta, mitä elämässäni on tapahtunut? Ei kuitenkaan aivan parasta, sillä olen kahden ihanan lapsen äiti ja mukavan miehen vaimo.

Noin 35 vuotta elämästäni ajattelin, etten ole pätkääkään yrittäjähenkinen ihminen. (Kissanviikset, mikä harhaluulo!) Onneksi vuonna 2015 ymmärsin kääntää takkini ja perustin Toteuttamo Verbaalin. Vuotta myöhemmin syntyi ajatus Merkityskirjoista, joka oli ensin yritykseni aputoiminimi, mutta nykyisin ihan oma yhtiönsä. Merkityskirjoja ei olisi koskaan syntynyt ilman omien ennakkoluulojeni taklaamista ja rohkeutta hypätä kohti tuntematonta.

Annaa parempaa kuvittajakumppania en voi rinnalleni kuvitella. Olemme tehneet kirjoittaja-kuvittaja-parina töitä jo pitkään, ja Annalla on uskomaton kyky herättää tekstini eloon oivaltavilla kuvituksillaan. Toivottavasti se suunnaton into ja tekemisen palo, joka tarinaamme on alusta asti siivittänyt, välittyy myös Merkityskirjojen lukijoille.

Kahden julkaistun Merkityskirjan jälkeen sain kunnian päästä mukaan Suomen Nuorisokirjailijoihin. Yhdistyksen jäsenesittelystä voit lukea lisää kirjoittajaminästäni.

ANNA – MERKITYSKUVITTAJA & -GRAAFIKKO

Päivissäni on hyvin harvoin kissamaista löhöilyä ja loikoilua, mutta vietän silti juuri nyt elämäni kissanpäiviä. Saan tehdä juuri sellaista työtä kuin haluan. Juuri oikealta tuntuvalla tavalla. Juuri sellaisten asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, joiden kanssa yhdessä tekeminen innostaa ja ilostuttaa. Nautin yhtä suuresti yrittäjän kiireisistä työpäivistä kuin kaksi kissaamme päiväunistaan ja kaksi ihanaa lastani leikeistään.

Olimme pohtineet oman kirjan tekemistä jo vuosia, mutta aika oli kypsä vasta Merkityskirjojen Ison Idean myötä. Merkityskirjojen konseptissa olen voinut hyödyntää kaikkea tähän asti oppimaani. On ollut mahtavaa kehittää ideologiaa, jossa järjestötyön lisäksi yhteisöllisyys ja paikallisuus ovat tärkeitä toimintaamme ohjaavia arvoja. Arvostan suuresti yhdessä tekemistä sekä paikallisia kanssayrittäjiä. Yhdistelmällä on työllistäviä ja aktivoivia vaikutuksia. Support OUR local.

Yhteisen kirjamme piti odottaa myös toisesta syystä. Ehdimme Tellun kanssa elää kaiken sen minkä pariskunnankin olisi suotavaa elää ennen esikoistaan. Tutustuimme juurta jaksaen toistemme työskentelytapoihin ollaksemme täysin valmiita kirjaesikoisellemme. Haastavillakin hetkillä olemme molemmat sanoneet Merkityskirjoille Tahdon. Täytämme monelta osin vanhan pariskunnan tuntomerkit, mutta muistan edelleen kirkkaasti, mihin aikoinaan Tellussa ihastuin: hänen eläväisiin ja rikkaisiin teksteihin, joiden kuvittamisesta eivät tämän graafikko-kuvittajan näpit halua pysyä erossa!

Ota yhteyttä